Amân de ceva vreme un proiect important. Sau reuşesc să-l pun în practică doar trunchiat, din pricina lipsei de timp. Am încercat ceva cu ”Bucuria de a fi propriul tau stăpân”, însă modalitatea de selecţie – prin intermediul P.C. – a amestecat puţin lucrurile. Am continuat tentativa cu Cursul de Leadership, însă munca epuizantă din campania electorală şi, ulterior, programul de la Senat, nu mi-au permis să mă ocup de el aşa cum mi-aş dori.

Mă gândesc însă că blogul – aşa cum am aflat în ultima lună – are darul de a simplifica lucrurile. Aşa că vă propun aici – direct, sec, fără regulamente sau programe de curs complicate – proiectul meu.

Dacă aveţi o idee de afaceri, explicaţi-mi-o în maxim 5 rânduri pe adresa deja consacrată: [email protected]. Dacă mi se pare fezabilă, o să vă rog să-mi prezentaţi un plan al afacerii (voi publica aici, dacă nu vă descurcaţi şi va fi nevoie, un rezumat al cărţii pe care am scris-o pe tema business-planului). Dacă planul e OK, eu pun la bătaie banii, într-un mod pe care-l putem negocia de la caz la caz: de la finanţare nerambursabilă până la asociere (vouă ce vi se pare mai avantajos?).

Scopul meu e limpede: vreau ca procesul prin care un tânăr poate pune pe picioare o afacere de succes să fie transparent. Vreau să explicăm faptic, practic, etapele unui business. Şi – ca să vă dau o ştire – sunt în negocieri pentru un reality-show pe tema asta. Cu un scenariu care nu are nimic în comun cu show-ul lui Trump. (Nu promit însă nimic până nu văd cât timp solicită filmările pentru o emisiune).

Vă propun o singură regulă rigidă: să acceptaţi adevărul. Vă voi spune direct, bărbăteşte, dacă nu sunteţi pregătiţi pentru rigorile dure are generării de bani. Dacă sunteţi prea generoşi, prea căscaţi, prea visători. Sau, dimpotrivă, prea puţin visători.

Îmi propun ca până în septembrie – cel târziu! – să alegem un business-plan şi să ne suflecăm mânecile.

Merge?

42 COMENTARII

  1. Dupa ce cititi acest reply puteti sa-l stergeti. Ma macina o curiozitate si as vrea sa stiu adevarul. Promit ca va ramane doar intre mine si dumneavoastra, nu voi mai spune nimanui raspunsul. Sunt curios daca chiar Dan Voiculescu insusi scrie si face tot ceea ce este pe acest blog sau are o persoana angajata, o „interfata” pentru a face asta? Puteti sa imi scrieti pe adresa de mail: [email protected]
    As vrea sinceritate, si eu va promit ca nu voi mai spune nimanui.

    Multumesc

  2. Mda, la ARENA LEILOR veneai deja pregatit, cu temele facute… aici as indrazni ca e mai greu: convinge in 5 randuri, apoi vino cu planul. Cert e ca asa vor ramane ideile cele mai bune, facandu-se un prim pas de triere.

  3. vazusem mai demult o emisiune, prin care un mare proprietar de lant de restaurante din Moscova isi cauta top manageri, organizand un reality show, el conducand emisiunea. Cu tot felul de teste, sarcini de a face bani mai multi din cei ce se dadeau pentru investitie.., de a convinge cat mai multi oameni sa intre in restaurant…sau sa inchiriezi cat mai bine o locuinta renovata cu banii primiti de investitie…….decizii de optimizare puse in practica si verificat rezultatul real……..plus multe banalitati la prima vedere dar care tradau caracterul real al participantului: unii isi sapau coechipierii puternici ce prezentau risc pentru finala,erau stresati cand imprejurarile cereau actiune cu sange rece etc……analize pe echipe, eliminarea celui mai slab, neproductiv…uneori erau eliminati insasi capitanii echipelor pentru proasta coordonare a echipei….fiind „concediati” de catre patron. Patronul avea si 2 consilieri…cateodata tinea cont de parerea lor, cateodata nu…interesant e ca unii din participanti in viata de zi cu zi erau ei insasi manageri ce vroiau sa-si schimbe locul de munca…

    Ref. la intrebarea ce e mai bine nerambursabil sau asociere…avand in vedere ca sunteti dvs implicat – o asociere este mult mai binevenita…nerambursabilul ar suna mai mult a da un peste decat a invata sa pescuiasca…
    Daca ar fi fost altcineva, nu dvs, nerambursabilul ar fi mai sanatos.

    Referitor la planul de afaceri: proiectul trebuie sa fie valabil doar pentru Romania?sau se poate si mai la Est? si cam ce suma v-ati gandit sa alocati acestui proiect?

  4. eu ieri seara v/am trimis un mail legat de PC. Imi puteti spune daca se poate face ceva in privinta a ceea ce am scris acolo? Multumesc

  5. 1. care este suma maxima pe care sunteti dispus sa o ‘introduceti’ in joc? una’i 10,000 si alta’i 1,000,000. (nu ca ar fi rau vreuna, dar sunt diferite tipuri de business-uri cu diferite nevoi financiare)
    2. care este data limita pentru trimitere a primului email? (duminica, sf lunii, sf anului, etc)
    merci

  6. 3. se pot trimite mai multe idei de business de la aceeasi persoana?
    4. suma pe care o puneti in joc vrea sa acopere toate stadiile de finantare sau sa fie numai faza initiala, dupa care sa se caute alti bani in centrele mari de finintare?
    merci

  7. hmm…trebuie ceva cu munca putina,gandit simplu,concret,sa scoti mai mult decat bagi…ma gandesc maine ca e ziua mai lunga…voi bagati tare ca sunteti mai inceti :D

  8. Cu riscul de a repeta ceea ce s-a spus deja in alte comentarii:
    – care este suma maxima pe care sunteti dispus sa o investiti in noua afacere?
    -ce areal ar trebui sa acopere ideea de afacere (intreaga tara, poate fi la nivelul unei regiuni de dezvoltare, a unui judet etc.)?
    -putem trimite mai multe idei de afaceri? (bineinteles, limitandu-ne la cele 5 randuri/idee de afaceri).

    O idee ar fi sa organizati si un fel de „Apprentice” ca a lui Donald Trump – bineinteles, la alt nivel si pe alte domenii…aici nu ne putem axa pe domeniile pe care lucreaza dl Trump..dar…managementul e folosit si in politica si in ong-uri etc…in absolut toate domeniile.

    Forma de „acordare” a banilor cea mai buna ar fi asocierea fara nici o indoiala. Astfel, am beneficia si de expertiza dumneavoastra:).

    Revin (pe mail) in 2 zile cu 3 idei de afaceri.

  9. Idee excelentă. Tinerii antreprenori au nevoie de business-mentori la fel de mult ca şi de business-angels. Părerea mea este că în cazul unei asocieri ar avea mai mult de câştigat, decât în cazul unei finanţări nerambursabile. Câteva precizări foarte necesare pentru a putea participa: în ce buget trebuie să se încadreze afacerea, definiţi mai clar noţiunea de tânăr (între 18 şi 35 de ani?).

  10. Intr-o tara in care sexy aia din balta brailei si piticu de si-o tragea la greu sunt pe prima pagina a ziarelor, un grup de tineri vro sa fac o conferinta internationala. Unde? La Iasi, Cand?
    20-26 iulie! Daca tu crezi ca tara se duce de rapa, noi facem country branding,credem ca tara asta se poate ridica din nimic, aducem oameni din toate colturile lumii, speakeri internationali care sa vorbeasca despre Leadership,Comunicare interpersonala si nu numai. Daca tu crezi ca tara asta are si partile ei bune, atunci ajuta-ne sa promovam aceasta conferinta! Iashington 2009! http://www.iashington.org

  11. Dom’ inginer … vad ca a inceput sa ti placa baia de multime bloghistica. Si mie imi place ca se intinde o mana tinerilor capabili , sau cel putin care vor sa incerce sa castige titulatura de „capabil”. E un lucru care stiu sigur ca lipsea si e cu atat mai binevenita penru ca netul este mijlocitor.
    Nu stiu daca singur ati decis sa abordati fenomeul internetistic , dar vad ca o faceti cu succes iar lucrul asta este imbucurator. Cred ca ati creeat o nisa in segmentul persoanelor cu bani multi care sunt dispuse sa intinda o mana si nu mica mi ar fi miarea daca in curand alte conturi grase si ar pune sprijinul la dispozitia tastaturistilor.
    Proiectul asta suna si mai interesant decat bursele de acum cateva saptamani , iar daca inteleg bine pana la data limita cum sta treaba cu proiectul , cred ca o sa va dati cu parerea si despre o idee de ale mele.
    Eu unul va mai astept cu oferte de parteneriat si pe viitor, asa ca spor la treaba nene Voiculescule!

  12. Da, subscriu total la comentariul ca ideea dvs este buna. Fapte, nu vorbe! Asa suna un slogan electoral, prin Prahova. Cred ca se poate aplica oricand. Ma bag si eu in joc. Si merg pe varianta asociere, pentru know-how-ul de care puteti dispune domnule Voiculescu nu se poate compara cu nimic din ce putem avea noi parte.Mai ramine sa imi vina ideea unei afaceri fezabile……

  13. Un business bun ar atrage usor si finantare de la o banca de exemplu, dar o asociere cu dumneavoastra ar insemna pe langa banii necesari dezvoltarii afacerii(care dupa cum spuneati, si chiar asa e, nu-s cei mai importanti si pe care oricum sa zicem ca i-am obtine) si alte beneficii: sfaturi de la un expert zic eu, mediatizare si incredere mai mare in business => riscuri mai mici. De aceea, pentru cei care nu-si permit prea multe riscuri, sper sa alegeti un candidat pe bune si sa nu fie doar o intoxicare! Bafta tuturor!

    Fratilor, daca exista o singura regula nu inteleg de ce sunt atatea intrebari!?!? Cei care veniti cu intrebari va zic de pe acum parerea mea: sigur nu o sa fiti alesi(si nu am nici o legatura cu d. Voiculescu)!

    http://sisokoki.wordpress.com A, si ar fi interesant daca se poate sa vedem si noi din lista ideilor primite. Succesuri!(folositi-l, am vazut ca prinde :D )

  14. Surprizele continua sa apara. Permite-mi, domnule Voiculescu, sa-mi cer scuze pentru gandurile pe care le-am avut referitor la dumneata, ascultand stirile antenelor inainte sa incep sa citesc acest blog.

  15. @ SISOKOKI
    daca se face un plan de afaceri ce necesita 500 000 usd…iar mogulul investeste maxim 10 000 usd….scuza-ma dar o idee de 10 000 o puneam demult eu singur in practica …..si nu asteptam ocazia aceasta. unul poate vrea sa-si deschida o frizerie in satul natal, altul poate vrea sa-si deschida un terminal de containere intr-o zona libera…sau sa-si faca o brutarie in oraselul sau…….Intr-adevar e posibil sa nu aiba importanta, depinde de randamentul afacerii (ca banutsi dl mogul gaseste), dar nu cred ca va investi multi bani in venture capital :) e bine de stiut plafonul maxim.,pentru a gandi ideea de afaceri in consecinta.
    Aria geografica tot are importanta de stiut – s posibil de exemplu sa nu prezinte interes sa se investeasca la Chisinau sa zicem……ca nu creaza locuri de munca in Romania…e posibil sa prezinte – ca sunt si ei romani.
    oricum cred ca ar trebui un pic mediatizata aceasta initiativa, intrucat nu suntem noi aici chiar asa de multi.
    Cel mai bun plan de afaceri sa gastige! sau pot fi 3 planuri de afaceri puse in practica, daca se incadreaza in suma maxima dispusa pentru investitie. :)

  16. Cred ca DV are multe idei interesante in general…doar ca pana acum nu putea sa si le exprime intr-un mediu „liber” ca sa zic asa…Toti credeau ca incearca ceva sau vrea ceva prin orice spune sau face…

    Idee buna….

  17. Este a doua oara cand va vizitez si asta datorita lui Mircea Badea pentru ca ii citesc blogul in fiecare zi.As vrea sa va felicit pentru ca ati avut inspiratia sa-l angajati pe Mircea pentru ca este foarte bun in ceea ce face.
    Trebuie sa recunosc ca am ramas surprinsa sa vad ca un „mogul”asa de important ii baga in seama si pe „oamenii de rand”:)
    Inceea ce priveste proiectul cu afacerea este foarte interesant si o sa ma mai gandesc la un proiect ca sa nu ma fac de ras .Aveti tot respectul meu!

  18. Foarte buna ideea intr-adevar sa investiti in tinerii talentati… cu toate acestea multi dintre noi, proaspat absolventi sau studenti in an terminal visam la o slujba buna sau la propria afacere insa ne lovim mereu si mereu de aceeasi bariera: birocratia priviind interviurile, procesul de recrutare a personalului, faptul ca ne pierdem zinic minute din viata dand clickuri peste clikuri pe asa zisele „siteuri de recrutare” si nici macar nu suntem chemati la interviu. Asteptam cu lunile sa sune telefonul si cu toate acestea nu se intampla nimic… nu ne dorim decat o sansa, sa fim si noi chemati la interviu, sa dovedim cine suntem si de ce suntem in stare…anunturile expira sau dispar si cu toate acestea noi continuam sa speram ca nu am facut atatia ani de facultate degeaba…nu vreau sa va simtiti ofensat de acest comentariu este pur si simplu o constatare a crudei realitati… cu toate acestea am sa va scriu totusi o idee de afaceri : o gradinita pentru copii, cu activitati tematice si in special de strategie pentru a-i pregati si indruma pe acestia spre o cariera in domeniul businessului, inca de mici cand sunt mai receptivi, mai „maleabili” si mai entuziasti.

  19. hmmmm….interesant titlul acestei zile (New deal).Oare ce insemna „tanar”? Intre cati ani si cati ani ar trebui sa ma incadrez cu varsta mea?…Oricum, „incercarea moarte n-are”!

  20. Edy, daca vrei profit cu riscuri minime plus extra beneficii(asa cum bine spunea Sisokoki mai sus) te mai intereseaza in ce masura e rambursabil imprumutul? Eu nu as pune asa problema. Daca vrei sa intri in mediul asta oricum o sa trebuiasca sa ai un mindset deschis compromisului….asta daca nu esti Bill Gates:) Eu m-am impacat demult cu ideea ca nu-s afacerista. Nu zic ca e rau sau e bine. Eu nu pot! Sper sa fiu un avocat suficient de bun incat sa pot fi independenta.

  21. Let the games begin, gentlemens! :)

    Eu sunt fan al emisiunii Ucenicul (chiar dacă-i observ și cele câteva clișee din spate). Dar chiar mi-ar plăcea să vă văd în postură de Trump, mai ales acum când am descoperit că sunteți bogat și-n spirit (sper că Dan Voiculescu scrie pe blog! Dacă nu, îl salut pe concitadinul și colegul meu Bogdan Ciucă!:)))

    Văd clișeele și de după proiectul ăsta. De pildă, oare de ce sunt în target doar tinerii și nu toți oamenii, indiferent de vârstă? Nu-s deja loc comun campaniile tip: o șansă pentru tineri! un chiolhan pentru pensionari?:) Întreb. Mi-ar plăcea să vă adresați tuturor. Să ieșiți din matrițele astea de campanie. Să inovați până la capăt! Statisticile ne subestimează inteligența. Vorba unui regretat profesor de-al meu, de la drept: ”dacă stai cu un picior într-un lighean cu apă clocotită și cu celălalt într-un lighean cu gheață, statistic te simți bine!”:-)

    În fine, în rest, sunt absolut nerăbdătoare să cunosc ideile de afaceri. Ah…dar, de fapt, eu nu voi avea acces la ele, fiind trimise în confidență, pe email. Păcat! Un cap bun poate face multe cu o idee de afaceri originală. Indiferent că e a lui sau a altuia! ;) Ce să mai spunem când sunt mai multe!

    Deci, până la urmă nici măcar cu distracția nu mă aleg. Și cât m-aș fi amuzat! Pentru că oriunde se anunță un concurs de poezie, hop și versificatorii de ocazie!

    Închei făcându-mă antipatică până la capăt: Oameni buni, cele 5 rânduri nu reprezintă un câmp obligatoriu de completat. Dan Voiculescu nu e 6 din 49. Asocierea cu necunoscuți poate fi și periculoasă. Ideile bune costă. Mixați voi cum vreți propozițiile astea!

  22. @ramo: ca avocata, ar trebui sa fii fericita cand omul intra intr-o afacere cu riscuri pe care nu le cunoaste cum e acum cazul..mai ales daca esti pe drept comercial…stii cum e…cand afaceristii nu se inteleg doar avocatii lor au de castigat…chiar aseara discutam cu un avocat pe tema asta!!!

    @innuenda: sunt deja „fumate” campaniile gen , asta deoarece s-a facut multa publicitate, fara prea multa actiune insa..multi au promis fara sa se faca insa…i-am vazut pe toti plimbandu-se pe la televiziuni promitand sanse pentru tineri, dar..eu sunt tanar, iar singurele sanse pe care le-am avut pana acum sunt cele pe care mi le-au creat bataturile din palma si durerile de cap…pana si „Prima casa” e pentru „tinerii” care nu prea mai sunt tanar….lucrez in doua locuri, oficial doar 12 ore pe zi(neoficial vreo 14-16), si tot nu mi-as permite sa fac credit sa imi iau „Prima casa”….

    @DV:am vrut sa particip cand eram prin 2008 la Bucuria de a fi stapan…dar filiala PC Iasi a facut o promovare asa buna incat am aflat de concurs la doua zile dupa termenul de depunere a ideilor (erau vreo 5-6 afise – toate lipite pe langa sediul din Piata Unirii)…!!!

    Dupa ce am trimis ieri 3 idei de afaceri, m-am mai gandit la 1-2 chestii pe care as vrea sa le pun in practica….oare…sa le trimit mogulului?!?

  23. Dintotdeauna v-am perceput ca pe un mentor si aceasta initiativa concretizeaza, in sfarsit, gandurile mele vizavi de dvs.
    La cat mai multe idei fezabile!
    Va primi fiecare idee trimisa feed-back?
    Va multumesc si va apreciez sincer!

  24. nu pot sa cred ca nu stiti ca orice licitatie la noi in tara e pe baza de spaga ,ca aproape orice firma particulara comite evaziune fiscala.un manager bun la noi in tara e unul care stie sa imparta spagi si sa-si creeze acoliti.nu prea au tangente cu stiinta.uitati-va care e la noi tiparul de om de afaceri de succes.oameni care au 10 cuvinte in vocabular si le tot rotesc incercand sa se faca intelesi.daca cineva are stofa de afacerist nu are nevoie de ajutorul dvs. sa ajunga om de afaceri.ce vreti sa dovediti cu asta?vreti sa creati un bogatan dintr-un inocent?orice firma de proiectare din aceasta tara are legaturi cu politicul si cu spagile.nu castiga nimeni un studiu de fezabilitate serios daca nu a impartit ceva banuti si daca nu are leg. politice.orice pensiune din tara asta comite evaziune fisacala.orice lucrare mare castigata de un constructor se bazeaza pe spagi ,relatii si politic.se construieste haotic,nu se respecta nici o lege, se distrug parcurile, se arunca gunoaiele peste tot,de justitie nu mai vorbesc.explicati-le aceste lucruri acestor imaculati de „prieteni consacrati”.nu vreti sa-i faceti sa gandeasca.scrieti asta pe blog.explicati in ce mizerie morala traim si ce trebuie sa faca o firma ca sa supravietuiasca.si iar trebuie sa spun ca multi va considera prieten consacrat ca-s pusi pe capatuila si sunt in stare sa pupe ghiulu’ serenisim pt. un beneficiu cat de mic.eu cred ca realizati asta dar nu va puteti opune placerii de a auzi laude chiar si de la oameni care nu au discernamant si care-s de o naivitate extrema.nu am priceput inca ce fel de plamada sunteti dar ma voi lamuri curand.de asta ma mai infiintez din cand in cand pe aici.

  25. vreo cateva sute de initiative asemanatoare si cu siguranta ar incepe sa se vada ceva in tara NOASTRA (ca e a noastra nu numai a celor ce sunt pe liste la alegeri) ,cu adevarat bazat pe competenta si nu pe „vanzari anterioare”

  26. Daca as avea o idee pe care sa o consider suficient de interesanta pentru a o propune, as dori asociere, nu credit nerambursabil. Motivul e simplu. Daca sesu’ crede ca e ok ideea si imi da banii…poate ma impotmolesc intr-un punct al afecerii si odata ce mi-a dat banii, ar fi cam aiurea sa mai cer si consultanta pe banii omului. As vrea parteneriat fiindca mi-ar placea ca in actele societatii sa stea scris Dan Voiculescu si apoi as avea garantia ca as avea de la cine sa invat si azi si maine…E doar o parere. Nu ma omor dupa asocieri, am si acum documentele care atesta ca eu sunt asociata cu Ovidiu Tender, pe bune, nu glumesc si e chiar ACEL ovidiu Tender. Numai ca eram cam varza atunci si eu nu am inteles ca neanea Ovidiu nu ma ajuta de amorul artei, ci pentru ca in joc urma sa fie un spatiu tentant, intr-o zona mai mult decat tentanta. Dar Dan Voiculescu suna cu adevarat altfel si poate fi altceva. Scuze ca m-am bagat ca musca in lapte, fara un proiect, fara sa mai fiu tanara…

  27. Buna,
    cred ca este o idee buna sa incercam sa ne folosim mintile si sa facem afaceri cinstite .daca intr-adevar sunteti de buna credinta si incercati asta, sper ca dupa adresa de email veti sti de unde scriu si cam ce fac. numai de bine si daca raspundeti, bine. by the way, nu am nevoie de nimic, bani sau altceva, vreau sa vorbim despre niste idei care pot fi profitabile pentru multi.
    numai de bine

  28. @ Marius: Da. @ Nenea: Nicio legatura. @ andron: Sky is the limit. @ Loredana: Cum de? @ codrin: Mie imi place poza. @ costina: Multumesc. @ demostene: Omule, prea esti intunecat!

Comentariile sunt închise.